Varför det inte är smart att ladda elbilen i ett vanligt eluttag

Är det brist på laddstationer till nya elbilen där du bor? Känns det som en enkel lösning att ladda via ett vanligt vägguttag? Vi ska försöka ge en förklaring till varför det kan ställa till det.

  1. Risken för du startar en brand

Ett av dina vanliga vägguttag är inte gjort för att leverera hög belastning under lång tid, som när man laddar en elbil. Beroende på vilket typ tar det kortare eller längre tid, men det blir ganska snart så varmt att det kan orsaka brand.

Med i bilen kan det finnas en kabel som går att koppla till ett vanligt uttag men den är tänkt som en sista nödlösning.

 

  1. Din bil laddas långsamt

Det tar teoretiskt 20-25 timmar att ladda en bil via ett vägguttag.

Läs mer om hur lång tid det tar att ladda en elbil

 

  1. Du betalar för el du inte får användning för

I praktiken blir det ett ganska stort svinn av el i en kabel, desto tunnare och längre kabeln är desto mer av det svinnet. Känn på hur varm kabeln blivit så förstår du vart energin tar vägen. Så den ekonomiska vitsen med elbil minskar.

  1. Du får inte nytta av dygnsoptimerat elpris och solceller

Det finns nu möjlighet att få billigare el på natten, när trycket på elnätet inte är lika stort. Så hinner din bil laddas upp under nattens timmar kan elen bli 20-25 % billigare. Framöver kommer dessutom fler laddstationer att kopplas till solcellspaneler och lagringsbatterier – som gör att du kan ladda bilen med egen el. Inget av detta finns när du laddar elbilen i ett vanligt uttag, särskilt om din bil behöver stå på laddning en större del av dygnet.

Vi summerar: Att använda eluttag för att ladda elbilen är inte bara farligt, det tar också lång tid och är inte en ekonomiskt fördelaktig lösning. Med en smart laddbox hemma har du den mest optimala lösningen för laddning av elbil hemma – nu och i framtiden.

 

Telefon

Filial Kungälv

0303-20 61 00

Mån-fredag 7.00 - 16.00

Filial Borås

033-722 22 40

Mån-fredag 7.00 - 16.00

Mejl

info@interel.se

Fakturainformation

Kontakta oss

 

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.